sobota, 14 stycznia 2012

PÓŁGODZINNE MASLAKI


Maślaki w pół godziny 
dla całej rodziny.

Prościzna: 
-120 gr miękiego masełka, 
-3 łyżki cukru pudru,
- 150 gram mąki, 
-kilka kropli aromaty waniliowego (lub innego), 

Wszystko mieszasz i zagniatasz. Ja podsypuje mąką bo lepi sie troche... łyżeczkami formuje kuleczki welkosci orzecha włoskiego ( w skorupce) , widelcem rozgniatam lekko, robiac wzorek na około, do rozgrzaneo do 175 st celc piekarnika na 15-20 minutek ...
 i to wszycho...
W tej wersji dodałam dżemiku zwykłego ale popłynął więc jak masz marmoladę - daj ją - jest trwalsza, okrągłym końcem wygniatam dziurkę na środku i nakąłdam zwyczajnie drobinkę na ciasto.... jak nie masz dżemora to po upieczeniu wlej do wgłębienia polewy czekoladowej drobinkę i niech podstygna :D







 Możecie mi wierzyć lub nie,
W 15 minutek rozpłynęły się !!!


2 komentarze:

  1. Zrobiłam z jagodowym dżemikiem :) Kuba porwał z blachy jeszcze ciepłe. Pycha. Proste i dobre!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

Translate

Obserwatorzy