niedziela, 12 lutego 2012

NA SŁODKO

Miał być Torcik Sachera,
Wyszło ciasto cholera,
I choć wyglądem tego z przepisu nie przypominało,
To było pyszne, wszystkim smakowało.


Składniki dla  6 osób

gorzka czekolada 70%, 24 dag
masło o temperaturze pokojowej, 24 dag
białka, 6 szt.
cukier, 16 dag
odrobina cukru waniliowego, wg. uznania
żółtka, 5 szt.
mąka, 24 dag
dżem morelowy do przełożenia, 1 słoik
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca – nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C.

2. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową. Podawaj z bitą śmietaną.

Polecam z doświadczenia użycie okrągłej blaszki  o co najmniej 30 cm średnicy.




To było pyszne, wszystkim smakowało.
Przygotowane wg przepisu znalezionego : www.smaker.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

Translate

Obserwatorzy